8 viikon koekeittiössä on testailtu näin joulun alla useita joululeipäreseptejä ja nyt olemme kehittäneet aivan timanttisen (ja terveellisen) reseptin. Joululeipä on vähähiilihydraattinen ja gluteeniton. Useista vastaavista joululeivistä poiketen tällä reseptillä leivästä tulee kuohkea ja sopivan kostea. Se sopii upeasti kinkun, lohen tai muiden joulukalojen alle. Todella makoisa yhdistelmä se on myös ruskistetun voin kanssa. Voi syntyy helposti kotikeittiössä ja tuo samalla vähän fine dining -tunnelmaa aterialle.
Maailman paras vähähiilihydraattinen ja gluteeniton joululeipä
Tarvittavat aineet
500 g rahkaa
5 kananmunaa
2 ½ dl pofiberiä
2 ½ dl sekalaisia siemeniä jauhettuna (jos haluat paahteista ja tummaa makua leipään, paahda siemeniä hetki uunissa tai pannulla ennen jauhamista)
4 rkl psylliumia, Finax tai Foodin
2 rkl leivinjauhetta
2 tl suolaa
n. 2 rkl fenkolin ja aniksen siemeniä jauhettuna morttelissa (yhteensä)
n. 1/2 tl pomeranssinkuorta
n. 1/2 tl muskottipähkinää
Voiteluun: kananmunaa + ripaus jauhettua anista ja fenkolin siemeniä
Tee seuraavasti:
- Vatkaa rahka ja munat.
- Jauha siemenet blenderissä tai sauvasekoittimella.
- Jauha aniksen ja fenkolin siemenet morttelissa.
- Sekoita kuivat aineet yhteen ja sitten sekoita ne rahka-munaseokseen.
- Anna taikinan turvota n. 15 minuuttia.
- Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
- Vuoraa leipävuoka (n. 8 x 20 cm) leivinpaperilla tai voitele ja jauhoja pofiberillä.
- Painele taikina vuokaan, silota pinta kostutetulla kädellä ja voitele kananmunalla sekä ripottele päälle vähän jauhettuja aniksen ja fenkolin siemeniä.
- Paista uunissa tasalämmöllä n. 170 asteessa 1 h. Laita uuni pois päältä, jätä luukku raolleen ja anna tekeytyä jälkilämössä puolisen tuntia.
- Nauti joululimpun tapaan kalojen ja kinkun kera.
Leipä säilyy jääkaapissa n. 5 vrk. Leivän voi myös pakastaa.
Vaikka jouluna voikin syödä vapaammin ja ei tarvitse niin tarkkaan määriä laskea, niin tässä kuitenkin leivän annokset:
Kokonainen leipä sisältää:
Naiselle proteiiniannoksia 5 ja rasva-annoksia 9
Miehelle proteiiniannoksia 3 ja rasva-annoksia n. 5.
Voit katsoa videolta miten leipä valmistuu!
[video_player type=”embed” style=”1″ dimensions=”560×315″ width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ ipad_color=”black”][/video_player]
Ruskistettu ja vaahdotettu voi
Tähän reseptiin ei tarvitse mitään muuta kuin voita. Eli paljon yksinkertaisempi ei resepti voi olla.
100 g voita
- Kuutioi puolet voista ja anna pehmetä huoneenlämpöiseksi.
- Ruskista loput voista pannulla puulastalla koko ajan sekoittaen. Varo, ettei voi pääse palamaan. Kun voi kuohahtaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä, kaada se metallikulhoon tai kattilaan.
- Odota, että ruskistettu voi jäähtyy ja jähmettyy hieman. Sekoita voit keskenään ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
Nautinnollista joulunodotusta ja mukavia leivontahetkiä!